نقشه مغزي و نكاتي پيرامون آن
مغز انسان توسط نيروي الكتريسيته عمل ميكند. در هر لحظه در طول روز، ميليونها نورون در مغز سيگنالهاي الكتريكي ارسال ميكنند تا با نورونهاي ديگر ارتباط برقرار كرده و افكار، احساسات و رفتار انسان را ايجاد كنند. براي مدت سالها متخصصين علوم اعصاب، مغز را براي درك بهتر مشكلاتي مانند اعتياد، اضطراب، عارضههاي عصبي و اختلالهاي خلقي مورد بررسي قرار دادهاند. روش جديد نقشه مغزي qeeg ميتواند در مورد عملكرد روزانه مغز اطلاعات جديدي به ما ارائه دهد. اين روش غير تهاجمي ميتواند در ارزيابي احساسات، الگوهاي فكري، استرس و اضطراب و انعطافپذيري شناختي و مشكلات ديگر به متخصصين كمك كند. تست qEEG در ارتباط با سالم بودن فعاليت مغزي و يا وجود فعاليت كم يا بيش از حد در مغز، اطلاعات مورد نظر را ارائه ميدهد. اين تست نقشه تصويري مغز را ايجاد كرده و در مورد مغز اطلاعات لازم را در اختيار متخصص قرار ميدهد.
نقشهبرداري مغزي چيست؟
نقشهبرداري مغزي نوعي تست است كه در كنار تست tcd براي ارزيابي فعاليت الكتريكي در مغز استفاده ميشود. در واقع به همان شيوه كه الكتروكارديوگرام فعاليت الكتريكي قلب را بررسي ميكند، نقشه مغزي نيز امواج مغزي را اندازهگيري ميكند.
دادههاي به دست آمده از نقشه مغزي دو منبع اطلاعاتي اصلي را ارائه ميدهد:
مقدار يا تعداد امواج مغزي موجود در مغز
نوع امواج مغزي كه در مغز جريان دارند.
نقشهبرداري مغزي (qEEG) تعداد امواج مغزي كه در مقايسه با فعاليت طبيعي امواج مغزي وجود دارد را اندازهگيري ميكند. نقشه مغزي در ابتدا به ارزيابي امواج مغزي ميپردازد. به طور كلي اين تست نقشهاي از مغز شخص را ارائه ميدهد.
تنظيم و تهيه نقشه مغزي
اگرچه نقشهبرداري مغزي، فعاليت مغز مورد ارزيابي قرار ميدهد، عملكرد تست qEEG نسبتا ساده ميباشد. پيش از تهيه نقش مغزي، متخصص پيشاني و لاله گوش شخص را تميز كرده تا پوست را از هرگونه چربي پاك كند. سپس متخصص كلاه مخصوصي كه داراي سوراخهاي كوچكي است را بر روي سر شخص قرار ميدهد. پس از قراردادن ژل خنككننده در سوراخها، كلاه از طريق مجموعهاي از سيمها به دستگاه EEG متصل ميشود. در اين مرحله، شخص و متخصص هر دو ميتوانند امواج مغزي را بر روي صفحه رايانه مشاهده كنند.
معمولا، نقشهبرداري مغزي شامل دو بخش مختلف است: ثبت امواج مغزي و ايجاد نقشه مغزي رنگي.
ثبت امواج مغزي
متخصص در هر دو حالتي كه چشمهاي بيمار باز و بسته هستند، امواج مغزي را ثبت ميكند. بيمار بايستي آرام و بيحركت بنشيند. تصويرسازي در مورد انجام يك فعاليت آرامشبخش مانند استراحت در كنار ساحل ميتواند به شخص در كاهش حركت و ريلكس كردن عضلات كمك كند. زمان مورد نياز براي ثبت امواج مغزي متفاوت است ولي معمولا 10 تا 20 دقيق طول ميكشد.
ايجاد نقشه مغزي
پس از ثبت امواج مغزي، متخصص بايد به تحليل و تفسير نقشه مغزي بپردازد. پس از پايان تفسير نقشه مغزي، دادهها به نقشه مغزي رنگي تبديل شده و متخصص اين نقشه را بعدا با بيمار بررسي ميكند.
گزارش نقشه مغزي
گزارش نقشه مغزي شامل چندين صفحه اطلاعات است كه نحوه عملكرد بخشهاي مختلف مغز را نشان ميدهد. نقشهبرداري مغزي در جهت بررسي بخشهايي از مغز كه داراي عملكرد طبيعي يا غير طبيعي هستند به متخصص كمك ميكند. در نتيحه متخصص ميتواند وجود موارد زير را تاييد كند:
اضطراب
افسردگي
تشنج
بيخوابي
صرع
آسيبديدگي سر
تومور مغزي
مشكلات مرتبط با حافظه
نقشهبرداري مغزي همچنين جهت تشخيص موارد زير نيز به متخصص كمك ميكند:
دشواري در توجه و دقت
دشواري در كنترل احساسات
ضعف در توانايي حل مساله
پزشكان ميتوانند با مشاهده انواع تجزيه و تحليلهاي ذكر شده در گزارش، به تفسير نقشه مغزي بپردازند. تجزيه و تحليل گزارش شامل موارد زير ميباشد:
تحليل كميت
تحليل تشخيصي
تحليل كميت: عملكرد لوبهاي مغز
اين بخش از گزارش نقشه مغزي به فعاليت امواج مغزي در هر لوب از مغز مربوط ميشود. امواج مغزي نشاندهنده انواع مختلف فعاليتهاي ذهني، شناختي يا احساسي است كه انسان براي عملكرد موثر به انجام آن نياز دارد. بر روي نقشه مغزي، رنگ سبز معمولا نشاندهنده سطح طبيعي فعاليت، رنگ قرمز نشاندهنده سطوح بالا و رنگ زرد نشاندهنده سطوح شديد فعاليت است.
امواج دلتا
امواج دلتا كه با نام امواج خواب نيز شناخته ميشوند براي بازسازي و و جوانسازي ضروري هستند. اين امواج با فركانس پايين در زمان خواب، آرامش يا مراقبه عميق ايجاد ميشوند.
امواج تتا
امواج تتا به انسان در جهت پردازش اطلاعات و ساخت خاطرات كمك ميكند. امواج تتا همچنين در جهت خلق، احساس، روياپردازي و اعتماد به شهود به انسان كمك ميكنند. اين امواج در زمان تمركز، مراقبه و دعا قويتر ميباشند.
امواج آلفا
امواج آلفا به انسان در جهت تمركز بر حضور، آرامش، هوشياري و دقت به انسان كمك ميكنند.
امواج بتا
اين امواج در بيشتر مواقع در زمان ساعات كاري ايجاد ميشوند. معمولاً امواج بتا در زمان كار كردن، تفكر، انجام تكاليف يا شركت در فعاليتهايي كه به تفكر منطقي، توجه، خلاقيت و تمركز نياز دارند ايجاد ميشوند.
امواج گاما
امواج گاما سريعترين نوع امواج توليد شده توسط مغز هستند. اين امواج مسئول عملكرد شناختي، حافظه و يادگيري هستند و به شخص جهت تمركز و توجه بر فعاليت مورد نظر كمك ميكنند. اين امواج همچنين به منظور پردازش دادهها و حل مسئله به افراد ياري ميرسانند.
هر لوب در مغز به مقدار خاصي از امواج مغزي براي عملكرد صحيح نياز دارد. براي نمونه:
سطح پايين امواج بتا و گاما در لوب پيشاني كه مهارتهاي حل مساله را بر عهده دارد ميتواند بر كنترل رفتارها و روابط اجتماعي تاثير بگذارد.
امواج بتا و گاماي بيشفعال در لوب آهيانهاي كه به انسان در پردازش درونداده هاي حسي كمك ميكند، ميتواند سبب بيشفعالي شخص شود.
ميزان بالاي امواج دلتا و تتا در لوب پس سري ميتواند باعث بروز مشكلات حافظه شده و بر ادراك عمقي و توانايي شخص در تشخيص چهرهها و اشياء تاثير بگذارد.
تحليل تشخيصي: عملكرد شناختي مغز
عملكرد شناختي مغزاين جنبه از گزارش نقشهبرداري مغز به طور ويژه بر عملكرد شناختي، عاطفي و اجرايي بيمار تمركز دارد. با استفاده از اين گزارش، متخصصين ميتوانند در مورد احتمال بروز عارضههايي كه بر اين نوع عملكردها اثر ميگذارند، اطلاعات لازم را در اختيار بيمار قرار دهند. اين عارضهها شامل:
فراموشي
دمانس يا زوال عقل
دليريوم يا روانآشفتگي
سكته مغزي
اضطراب
اختلال دو قطبي
اختلال نقص توجه و بيشفعالي
اختلال وسواس فكري- عملي
اوتيسم
اختلال استرس پس از سانحه
اختلال كاركرد اجرايي
نقشه مغزي رنگي: معني رنگهاي قرمز، سبز و آبي
بسته به اين كه مغز در حال چه فعاليتي است، امواج مغزي در فركانسهاي متفاوتي ايجاد ميشوند. با اندازهگيري اين فركانسها با نقشهبرداري مغز (qEEG)، ميتوان مشاهده كرد كه مغز در چه مواردي داراي عملكرد بهينه نميباشد.
نتايج حاصل از تست qEEG با استفاده از نمرات Z نشان داده ميشوند. اين نمرات در واقع انحراف معيار از نمونه ثبت نقشه مغزي از پايگاه داده افراد سالم در يك رده سني ميباشند. نمرات Z بر اساس تعداد انحراف معيار از مقدار استاندارد، از 3- تا 3+ متفاوت هستند. اين نمرات بر روي نقشه مغزي قرار گرفته و بر اساس انحراف مثبت يا منفي با رنگ نشان داده ميشوند. نمره صفر نشاندهنده حد وسط ميباشد و با رنگ سبز نشان داده ميشود. رنگ قرمز نشاندهنده فعاليت بيش از حد است (انحراف مثبت) و رنگ آبي نشاندهنده كاهش فعاليت است (انحراف منفي).
نقشه مغزي نرمال
نقشه مغزي نشان ميدهد كه مغز چگونه از پنج سرعت اصلي امواج مغزي براي خواب يا خوابآلودگي، آرامش، تمركز و استرس استفاده ميكند. به اين منظور كلاه مخصوص نقشهبرداري مغزي بر روي سر شخص قرار ميگيرد. با استفاده از اين كلاه، متخصص متوجه ميشود كه امواج در هر ناحيه از مغز چگونه عمل ميكنند. پس از تهيه نقشه مغزي، اين نقشه به يك پايگاه داده با اطلاعات مربوط به مغزهايي از سنين مختلف ارسال ميشود. سپس نقشه مغزي بيمار با ديگر افراد در سن يكسان مقايسه ميشود. به اين صورت از عملكرد صحيح مغز اطمينان حاصل ميشود.
نقشه مغزي در روانشناسي
نقشه مغزي به پزشكان حوزه سلامت روان اجازه ميدهد كه عملكرد بخشهاي مختلف مغز را به طور مستقل و يا با يكديگر ارزيابي كنند. به اين طريق متخصصين ميتوانند تشخيص دهند كه كدام يك از فركانسها در مغز از تعادل خارج است و در نهايت با استفاده از يك برنامه شخصي به شما در غلبه به مشكلات مورد نظر كمك ميكنند.
نقشه مغزي فرد مضطرب
فعاليت بيش از حد يا كمتر از حد طبيعي امواج مغزي بر روي نقشهبرداري مغزي ميتواند نشاندهنده اضطراب باشد. براي مثال، ميزان بيش از حد امواج دلتا، ميتواند منجر به عدم توانايي در تفكر به شيوه صحيح باشد. ميزان كمتر از حد طبيعي امواج دلتا نيز ميتواند از احياي مغز جلوگيري كرده و سبب بروز مشكل در روند خواب شود.
در ارتباط با نقشه مغزي فرد مضطرب بايستي توجه شود كه نقشه مغزي در موارد زير نيز ميتواند نشاندهنده اختلال اضطراب باشد:
فعاليت پايين امواج تتا كه معمولا نشاندهنده استرس و آگاهي هيجاني ضعيف است
فعاليت بسيار بالاي امواج تتا كه منجر به برانگيختگي زياد و ناآرامي ميشود.
فعاليت پايين امواج آلفا كه ميتواند منجر به استرس زياد، بيخوابي و اختلال وسواس فكري- عملي شود.
فعاليت بالاي امواج گاما كه ميتواند سبب بروز استرس و برانگيختگي شود.
نقشهبرداري مغزي به رفع اضطراب كمك ميكند.
نقشه مغزي فرد افسرده
عوامل و شرايط مختلفي ميتوانند سبب بروز افسردگي شوند. در بسياري از موارد، افسردگي در اثر عدم تعادل هورموني در مغز ايجاد ميشود و مصرف دارو و يا تغيير در نحوه زندگي ميتواند به رفع اين مشكل كمك كند. البته امكان دارد افسردگي در اثر برخي از الگوهاي ذهني يا عدم تعادل فعاليت الكتريكي در مغز ايجاد و يا تشديد شود. در چنين مواردي، نقشه مغزي فرد افسرده ميتواند به متخصص در جهت تشخيص علت اصلي بروز افسردگي و طرحريزي برنامه درماني كمك كند.
نقشه مغزي اوتيسم
نقشه مغزي اوتيسم الگوهاي ارتباط يا انسجام غيرطبيعي در مناطق مربوط به زبان و تكلم در مغز را نشان ميدهد. همين مسئله سبب كاهش ميزان عملكرد در رشد زباني كودكان مبتلا به اوتيسم ميشود كه يك نقص اصلي در اوتيسم به شمار ميرود. همچنين، الگوهاي غير طبيعي امواج مغزي در بخش خلفي راست مغز در كودكان و نوجوانان مبتلا به اختلال طيف اوتيسم مشاهده ميشود. اين قسمت از مغز به درك نشانههاي اجتماعي غير كلامي و حالات چهره يا احساسات افراد ديگر مرتبط ميباشد. در كودكان مبتلا به اختلال طيف اوتيسم، در صورت وجود عدم تعادل در نقشه مغزي، اين قسمت از مغز براي تجزيه و تحليل و درمان از اولويت بالايي برخوردار است.
استفاده از برنامه درمان بر اساس نتايج نقشهبرداري مغزي سبب تقويت ارتباطات موجود در مغز شده و منجر به بهبود كارآيي و سرعت پردازش اطلاعات در داخل و يا بين شبكهها و مناطق مغز ميشود. در اين صورت علائم منفي عارضه كاهش پيدا ميكند.
نقشه مغزي بيشفعالي
بر طبق تجزيه و تحليل نقشه مغزي؛ پروتكلهاي نوروفيدبك به گونهاي ايجاد شدهاند كه علائم خاص مربوط به شبكههاي عملكردي مغز كه غير طبيعي يا نامنظم هستند را هدف قرار ميدهند. در ارتباط با نقشه مغزي كودك بيشفعال بايستي توجه شود كه اگر كودك بيشفعال، در مورد تمركز بر روي امور مشكل داشته باشد و شبكه توجه در تحليل نقشه مغزي، نشاندهنده ناهنجاري قابل توجه باشد، درمان نوروفيدبك بايستي بهبود عملكرد و ارتباطات در مناطقي از شبكه توجه كه ضعيف يا مختل هستند را هدف قرار دهد. نوروفيدبك همچنين سبب بهبود ارتباطات بين شبكه توجه و ديگر شبكههاي مورد نياز براي ايجاد عملكرد بهينه مغز ميشود.
نقشه مغزي افراد دو قطبي
تحقيق در مورد مطالعه تاثير نقشهبرداري مغز براي اختلال دو قطبي در كودكان و بزرگسالان در مراحل اوليه قرار دارد. پژوهشها نشان ميدهند كه نقشه مغزي به همراه مصرف دارو و ديگر انواع درمان به بهبود اين عارضه كمك ميكنند. با توجه به فقدان تحقيقات كافي در اين مورد، توصيه ميشود زماني كه روشهاي درماني ديگر به نتيجه مطلوب دست پيدا نكرده و علائم عارضه همچنان باقي مانده يا تشديد شدهاند، نوروفيدبك بر اساس نتايج نقشه مغزي به عنوان يك گزينه در نظر گرفته شود. بسياري از افراد مبتلا به اختلال دو قطبي در استفاده بلندمدت از دارو با مشكل مواجه هستند، حتي زماني كه داروها در تثبيت روحيه شخص موفق عمل كردهاند. استفاده از نوروفيدبك بر اساس نتايج نقشه مغزي به بسياري از افراد مبتلا به اختلال دو قطبي كمك كرده تا با مصرف داروي كمتر احساس ثبات بيشتري داشته باشند. در برخي از افراد، كاهش ميزان داروي مورد نظر امكانپذير است. در بعضي از موارد، افراد پس از استفاده بلندمدت از نوروفيدبك ميتوانند مصرف دارو را قطع كرده و از ثبات خلقي كافي برخوردار باشند.
نقشه مغزي فرد وسواسي (OCD)
نقشه مغزي فرد وسواسي نشان ميدهد كه افراد دچار اختلال وسواس داراي فعاليت غير طبيعي در بخشهايي از مغز مرتبط با عواطف و واكنش به اين عواطف و همچنين عدم تعادل سروتونين هستند. با استفاده از نوروفيدبك بر اساس نتايج نقشه مغزي، بخشهايي از مغز كه با كنترل و واكنش عاطفي مرتبط هستند آموزش داده ميشوند. نوروفيدبك به مغز بازخورد مستقيمي از عملكرد آن ارائه داده و مغز از طريق اين بازخورد ميتواند خود را بهتر تنظيم كرده و در نتيجه علائم وسواس كاهش داده ميشوند. با استفاده از جلسات متعدد، مغز بدون فيدبك براي عملكرد بهتر آموزش ميبيند و منجر به تغييرات دائمي و بهبود عارضه ميشود.
نقشه مغزي و اسكيزوفرني
امواج مغزي تكانههاي الكتريكي هستند كه در اثر ارتباط ميليونها نورون در سر با يكديگر ايجاد ميشوند. امواج مغزي اطلاعات مهمي در مورد عملكرد كلي مغز ارائه ميدهند. تحليل نقشه مغزي افراد مبتلا به اسكيزوفرني نشاندهنده افزايش توان مطلق در نوسانات امواج آهسته (دلتا و تتا) و كاهش در امواج آلفا در زمان بسته بودن چشمها ميباشد.
نقشه مغزي و تومور
در زمان جراحي تومور مغز، خودداري از آسيب وارد كردن به مناطق مغز مرتبط با زبان، حركت و عملكرد حسي ضروري است. با استفاده از نقشه مغزي ميتوان بخشهاي حياتي مربوط به عملكرد زبان، حركت و حس را تعيين و حفظ كرد. با وجود اين كه برخي از دادهها را ميتوان پيش از جراحي جمعآوري كرد (مانند اسكنهايي كه محل تنههاي اصلي عصبي را مشخص ميكند)، نقشهبرداري مغزي در طول جراحي مورد استفاده قرار ميگيرد؛ به شكلي كه جراح مغز و اعصاب ميتواند دقيقترين بازخورد در مورد بخشهاي عملكردي مغز نزديك تومور را دريافت كند.
نحوه تفسير و خواندن نقشه مغزي
نحوه تفسير و خواندن نقشه مغزيبا توجه به اين كه معيارهاي نقشه مغزي در پايگاه داده اصلي مطابق با توزيع گاوس هستند، بيمار با محاسبه نمرات Z با جمعيت مقايسه ميشود. معمولا نمرات z با مقدار مطلق بيش از 2 غير معمول در نظر گرفته ميشوند (با توجه به اين كه 95 درصد از مقادير در محدوده -2 و +2 هستند)، و مقادير مثبت نشاندهنده فعاليت بيش از حد و مقادير منفي نشاندهنده فعاليت كمتر از حد طبيعي هستند (شكل 4).
آيا نقشه مغزي نحوه بهبود عملكرد مغز را نشان ميدهد؟
اگرچه نقشهبرداري مغزي در بيشتر مواقع مشكلات مرتبط با مغز را نشان ميدهد، تست qEEG به بيمار در جهت بهبود عملكرد مغز كمك كرده و نشان ميدهد كه كدام بخش از مغز به تقويت نياز دارد. بر اساس نتايج نقشه مغزي، استفاده از نوروفيدبك براي كمك به مغز در جهت يادگيري براي عملكرد موثر كمك ميكند. بر اين اساس، پزشك ميتواند برنامه توانمندسازي مغز براي دستيابي به نتيجه مورد نظر را طرحريزي ميكند.
نحوه آمادهسازي بيمار براي استفاده از نقشهبرداري مغزي
كل روند نقشهبرداري مغزي حدودا يك ساعت طول ميكشد. براي انجام اين آزمايش به مراكز تخصصي مغض و اعصاب مراجعه كنيد. در اين مراكز انواع خدمات rtms ارائه ميشود. در مورد rtms و عوارض دستگاه آر تي ام اس به صورت جداگانه در مقاله اي ديگر توضيح خواهيم داد. نقشهبرداري مغزي يك روش غير تهاجمي است. بيمار بايستي بر روي يك صندلي راحت بنشيند. بر روي سر بيمار يك كلاه مخصوص قرار گرفته و بر روي لالههاي گوش يك گيره قرار داده ميشود. همچنين يك حسگر بر روي ساعد چسبانده ميشود.
براي دستيابي به بهترين نتيجه:
جلسات نقشهبرداري مغز بايستي براي زماني برنامهريزي شوند كه بيمار هوشيار باشد (براي نمونه صبح پس از برخاستن از خواب)
جهت تكميل فرم، شخص بايد پيش از زمان مورد نظر به پزشك مراجعه كند.
شب پيش از نقشهبرداري مغزي بايستي به طور كامل استراحت شود و از مصرف داروهاي بدون نياز به نسخه پزشك يا داروي خواب خودداري شود. ممكن است اين داروها بر نتيجه نقشهبرداري مغز تاثير بگذارند.
پيش از نقشهبرداري مغز براي جلوگيري از گرسنگي، بايستي صبحانه مصرف شود. گرسنگي ميتواند بر تفسير نقشه مغزي تاثير گذاشته يا سبب عدم تمركز شود.
موها بايستي شسته شود و از ژل يا محصولات ديگر در روز تست qEEg استفاده نشود. اين مواد ميتوانند بر كارآيي حسگرهاي تست اثر بگذارند.
پيش از نقشه مغزي، لنزهاي تماسي بايستي برداشته شوند. امكان دارد لنز باعث پلك زدن بيش از حد چشم شده و بر نتيجه تست اثر بگذارند.
نقشه مغزي و نوروفيدبك
در روش نوروفيدبك از اسكن نوار مغزي و تحليل نقشه مغزي براي كمك به بيماران در جهت تغيير در الگوها و فعاليت مغزي استفاده ميشود. پس از نشان دادن نتايج اسكن نوار مغزي به بيمار، پزشكان با تغيير الگوي فكري و رفتاري به بيمار كمك ميكنند.
با گذشت زمان، با استفاده از اين روش غير تهاجمي پزشكان ميتوانند انواع اختلالهاي رفتاري و عصبي شامل مواردي كه در بالا ذكر شد را درمان كنند.
نتايج حاصل خصوصا براي روش نوروفيدبك مفيد ميباشند چرا كه سبب افزايش دقت اطلاعات دريافتي شده و به روانشناسان اجازه ميدهد تا از روشهاي درماني دقيقتري استفاده كنند.
مزاياي نقشهبرداري مغزي
در ارتباط با مزاياي نقشهبرداري مغزي بايستي توجه شود كه اين روش ميتواند خصوصا در ارتباط با درمان اختلالهاي شناختي و اعتياد هم براي بيمار و هم پزشك مفيد باشد.
براي مثال، نقشه مغزي را ميتوان به همراه نوروفيبدك مورد استفاده قرار داد. بوسيله اين روش جديد درماني، نتايج اسكن qEEG به بيماران ارائه شده و بيمار با روانشناسان همكاري كرده تا بتوانند الگوهاي فكري ناسالم را تغيير دهند. نقشه مغزي مسير مستقيمي را براي درك عميق ذهن بيمار فراهم ميسازد.
عوارض نقشهبرداري از مغز
نقشهبرداري از مغز يك روش غير تهاجمي است و تنها وضعيت مغز و نحوهي كاركرد امواج و سيگنالهاي مغزي را بر روي يك صفحهي نمايشگر نشان ميدهد. از اين رو اين آزمايش كاملاً ايمن است و هيچ گونه عوارضي در بر ندارد.
هزينه نقشهبرداري مغزي
هزينهي اين آزمايش با توجه به نوع مركز ارائهدهنده اين خدمات متفاوت است. همچنين در نظر داشته باشيد كه در صورت تمايل به حضور در جلسات درماني پس از انجام آزمايشهاي تشخيصي، هزينهي اين جلسات نيز جداگانه محاسبه خواهد شد.
سوالهاي رايج در مورد نقشهبرداري مغزي
تفاوت بين EEG و qEEG چيست؟
در روش EEG (نوار مغزي)، فعاليت الكتريكي يا امواج مغزي كه نشاندهنده فعاليت بنيادي قشر مغز هستند ثبت ميشود. در روش qEEG (نقشهبرداري مغزي)، از تجزيه و تحليل پيچيده آماري و رياضي براي ارزيابي اين امواج مغزي استفاده شده و نتيجه حاصل با پايگاه داده كه از نقشه مغزي افراد بدون اختلال عملكرد مغزي جمعآوري شده، مقايسه ميشود.
آيا نقشه مغزي ميتواند نوع تشنج را نشان دهد؟
زماني كه نقشه مغزي فعاليت الكتريكي غير طبيعي را تشخيص ميدهد، پزشك محل بروز اين فعاليت در مغز را ارزيابي ميكند. در زمان بروز تشنج كانوني، فعاليت تنها در برخي از بخشهاي مغز ايجاد ميشود. در زمان بروز تشنج فراگير، فعاليت حالت گسترده دارد. ولي تا زماني كه بيمار در زمان ثبت امواج مغزي دچار تشنج نشود، پزشك نميتواند با اطمينان نوع تشنج را تشخيص دهد.
آيا تست qEEG ميتواند آسيب مغزي را تشخيص دهد؟
اين تست فقط در مورد فعاليت الكتريكي در مغز اطلاعات لازم را ارائه ميدهد و آسيب يا ناهنجاري فيزيكي در مغز را نشان نميدهد. در چنين مواردي از ام آر آي استفاده ميشود.
آيا نوار مغزي (EEG) بايستي بيش از يك بار استفاده شود؟
تست نوار مغز به روشهاي مختلفي انجام ميشود . همچنين به دلايل مختلفي ممكن است از بيمار خواسته شود كه از اين تست استفاده كند.
در صورتي كه در تست EEG، فعاليت غير طبيعي الكتريكي در مغز مشاهده نشود، امكان دارد پزشك از بيمار بخواهد كه دوباره از اين تست استفاده كند.
در صورت امكان توصيه ميشود در مواقعي كه احتمال بروز تنشج بيشتر است، از تست EEG استفاده شود. براي مثال اين زمان ميتواند صبح زود باشد. در برخي از زنان، امكان دارد اين زمان در دوره عادت ماهيانه باشد.
دريافت نتايج نوار مغزي به چقدر زمان نياز دارد؟
معمولا در روز تست نوار مغزي، نتايج به بيمار ارائه نميشود؛ چرا كه نتيجه اين تست بايستي در ابتدا توسط متخصص ارزيابي شده و سپس به پزشكي كه براي اين تست درخواست داده است ارسال شود. معمولا پس از چند روز يا چند هفته، پزشك نتايج را با بيمار در ميان ميگذارد.
منبع: https://dr-moradi.com/نقشهبرداري-مغزي-چيست،-چه-كاربردي-دار/
برچسب: ،
ادامه مطلب